De 5 manieren om een profieltekst te schrijven die perfect past

Het stukje “over mij” is misschien wel het moeilijkste stuk van je hele cv. Want wat schrijf je nou daar, zodat de wergever denkt “Die persoon past precies in mijn plaatje”?

Juist bij het aannnemen is het belangrijk dat naast de harde skills (opleiding en werkervaring) ook de soft skills (hoe iemand als persoon is) passen. Daarom deze 5 tips voor jou.

  1. Wees een verzamelaar van functieteksten

Verzamel zo veel mogelijk vacatureteksten van het werk dat jij graag wilt doen. Hoe meer hoe beter. Maakt niet uit of het een oude vacature is, of uit de buurt. Het gaat erom dat je een beeld krijgt van de kwaliteiten en vaardigheden die steeds weer terug komen. Hoe ziet DE ideale kandidaat eruit? Leg dat naast jouw eigen kwaliteiten. Waar is de overlap? Ook een mooie in dit kader is nationale beroepengids. Ook een prachtig document om informatie in te vinden.

2. Wees dapper en bel

Bel naar aanleiding van een vacature om te achterhalen welke kwaliteiten ze echt zoeken. Niet altijd wordt dat goed gevangen in een vacature tekst. Het loont de moeite om hier energie in te steken en te achterhalen wat echt belangrijk is. Niet alleen schrijf je een betere brief, maar ook je profiel wordt meer toegespitst op déze vacature bij dít bedrijf.

3. Gortdroge kost verkoopt niet

Nou ja, dat is misschien wel iets te extreem gesteld, maar als kop doet hij het wel goed toch? In een profieltekst kun je ook best humor zetten, of iets wat opvalt en net even anders is. Een voorbeeldje is : Ik ben de eeuwige student. Of ik lach graag in mijn werk. Soms om de situatie maar vaak ook om mijzelf. Of bij ons thuis zeggen we altijd “Fouten maken moet”. Bedenk iets wat anderen laat verwonderen.

4. Voorkom afhakers door actieve en korte zinnen

Hoe langer de zinnen, hoe moelijk de aandacht erbij te houden is. Maak dus zinnen die maximaal 20 woorden bevatten. Zorg dat je de actieve vorm gebruikt en niet de passieve. Wil je hier meer over lezen dan raad ik het artikel van Rijnvis aan.

Leg uit hoe je een bepaalde kwaliteit inzet, of wat een bepaalde kwaliteit voor jou betekent. Bijvoorbeeld: In mijn werk vind ik het belangrijk om overzicht te houden. Ik start elke dag met het nadenken over mijn dagplanning.

5. Laat er een 💡licht op schijnen door functiekenners

Profiel af? Laat het dan lezen door mensen die het werk doen waar jij op solliciteert. Lopen zij warm voor jouw profiel? Benader jij in hun ogen het profiel van de ideale kandidaat? Direct een prachtige aanleiding om weer (online) een kopje koffie te drinken met je netwerk. Dat alleen al kan jou een stap dichter bij jouw baan brengen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *